Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva ápr 29, 2016 Tetőszigetelés, Vízszigetelés helye |

Tető vízszigetelése

Házunk tetője gondoskodik arról, hogy „fedél legyen a fejünk felett”: megóv minket a csapadéktól, a széltől, a viharoktól, a zajtól és a naptól is. Egy jól működő tető bírja az időjárás viszontagságait, vagyis ellenáll a víznek és a viharoknak, mindemellett biztonságos.

A tető tehát rengeteg külső tényezőnek, elsősorban csapadéknak van kitéve. Nem meglepő, hogy itt is nagyon gyakori probléma a beázás. Ha építkezünk, akkor a tető szigetelését is alaposan gondoljuk végig, hogy a legmegfelelőbb megoldást választhassuk. Ha pedig felújítunk, mindenképpen gondoskodjunk a tető vízhatlanságának a kialakításáról, hiszen így elkerülhetjük, hogy a felújított szerkezetet rövid időn belül újra meg kelljen bontani. A beázás oka lehet a repedezett, sérült, régi tető, ami könnyen utat enged a víznek, másfelől pedig a tető szellőzésének a hiánya is okozhat vizesedést, páralecsapódást és penészt.


 

Milyen anyagokkal védekezhetsz hatékonyan a beázás ellen?

 

A tető hatékony vízszigetelése nélkülözhetetlenA meglévő lapostető esetén a régi bitumenes szigetelés felújítására már bontás nélkül is lehetőségünk nyílik. Ezt egy egyszerű hengerezési technológiával végzik a szakemberek. Ennek köszönhetően sokkal kedvezőbb áron akár 15 évre is meghosszabbítjuk a vízszigetelés hatékonyságát a lapostetőknél. Ezzel ráadásul a környezetünket is óvjuk, hiszen a régi bitumenes lemezek veszélyes hulladéknak minősülnek, viszont így megspóroljuk a hulladékmegsemmisítést.

Lapos és íves tetőfelületre gyakran javasolt vízszigetelés AquaflexRoof Plus. Alkalmazása széleskörű, a már említett bitumenes tető mellett jól használható beton, horganyzott acél, fa, pala, műkő, hidegburkolat, réz, alumínium és nem rozsdás vas védelmére is. Lényegében minden olyan felületen jól alkalmazható a vízzel szembeni védekezésre, amelyen meg tud tapadni. További előnye a fényvisszaverő tulajdonsága, amely a nyári melegben jó szolgálatot tesz a házunk ideális hőmérsékletének a fenntartásához.

A tetőszigetelő anyagok egy másik csoportját a modifikált bitumenes lemezek alkotják. A modifikált bitumenes lemezek használatát könnyíti meg az IDROPRIMER termék, amely pormentesítő és póruszáró hatású. A felhasználó egészségére nem veszélyes, és nem is gyúlékony anyag.

Tetőablakok, függőleges csatlakozások, szellőzők stb. vízzáró tömítésére a POLYCEM oldószeres ragasztót javasolják a szakemberek. Ez a különböző méretű hézagok és repedések tömítésére is használható betonfelületeken, mielőtt a vízszigetelő réteget felhordják.

Bitumenes vízszigetelő lemezekből a TREND HS lemez megfelelő megoldás lehet. A lemez alkalmazása előtt a felületre gyors száradású alapozó felhordása szükséges, javasoljuk a POLYPRIMER-t, ami javítja az alapfelület tapadási tulajdonságát és segít egységesíteni azt.

Szent János Kórház tetőteraszaÉrdekesség: A Mapei cég termékei már bizonyítottak a vízszigetelés területén. Például a budapesti Szent János Kórház egyik épületének a tetőteraszánál a vízszigetelést kompletten lecserélték és felújították. A munka során 330 m2 területet bontottak le, majd a födém megfelelő lejtésének kialakítása következett. Beszintezték a födémet, s kialakítottak egy új lejtbetont. Az elkészült zöldtető plusz érték a kórház dolgozói és betegei számára, hiszen amellett, hogy megfelelően szigetelt és burkolt tetőt alakítottak ki, egy új közösségi teret is létrehoztak a Kórház tetején.

 

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •