Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva dec 16, 2016 Tudtad-e? |

Nem mállik, nem penészesedik… Hogyan?

Mi lehet a közös a Kínai Nagykövetségben és a Zeneakadémia épületében? A régebbi 80-100 éves házak, lakások esetén a talajvíz és a nem korszerű szigetelés miatt felszívódik a kisméretű téglán a nedvesség, ledobja a meglévő vakolatot. Ez nem szép látvány, de ennél sokkal fontosabb, hogy dohos, penészes szag lesz a helyiségben, ami károsítja az ott élők egészségét, rontja közérzetüket.

A Mapei több injektálóanyagot is kínál, mely meggátolja, hogy a víz bejusson a különféle típusú szerkezetekbe. De az, hogy megakadályozzuk, hogy a kisméretű téglán átjöjjön a víz, még nem elegendő: az évek alatt felszívódott nedvesség benne marad a falazatban. Ekkor szoktuk ajánlani a szellőzővakolatot, mely kipárologtatja magából a nedvességet.

A szellőzővakolatokat pincékben, illetve olyan helyeken alkalmazzák, ahol nem oldható meg külső oldalról a vízszigetelés, ugyanakkor szeretnék megakadályozni a penészes, omló vakolat kialakulását. Fontos tudni, hogy ilyen esetekben sűrűn kell szellőztetni a helyiségben. Esetleg ki kell építeni gépészetileg a légcserélőt, mely időnként kicseréli a bent lévő nedves levegőt.

A Mapei lélegző vakolat rendszere több egymásra épülő rétegből áll, melyek a következő módon épülnek egymásra:

  1. A falazatról teljesen le kell verni a meglévő vakolatot a nyers tégláig, melyet aztán portalanítani kell.
  2. Szükséges felhordani egy teljes felületet beborító 0,5 cm vastagságú sómegkötő gúzréteget, a POROMAP RINZAFFO-t. Ennek funkciója, hogy a különböző anyagú szerkezeteknél is egyenletes szívóképessége legyen a vakolandó felületnek. Illetve a gúzréteg lassítja a sók áramlását.
  3. A következő réteg a POROMAP RINZAFFO vakolat, melyet minimum 2 cm vastagságban kell felhordani a gúzrétegre.
  4. Ha egy teljesen sima, szinte glettelt felületet szeretnénk kapni, akkor a POROMAP FINITURA simítóréteggel szükséges a felületet ellátni.
  5. A lélegző vakolatra csak páraáteresztő festéket vagy vakolatot hordhatunk fel, hogy a rendszer ne veszítsen funkciójából.

Biztosan kitalálta már, hogy a cikk elején feltett kérdésben előforduló épületekben az a közös, hogy mindkettőnél ezt a rendszert használták a felújításnál.

Kép forrása: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Embassy_of_China_Budapest.jpg

Nevesebb referencia épületeink, melyeket ezzel a rendszerrel vakoltak:


• Klotild palota – Buddha-Bar Hotel Budapest
• Kínai Nagykövetség
• Zeneakadémia épülete

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •