Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva okt 4, 2018 Egyéb |

Exkluzív tanácsadás: így garantáltan nem fog átnedvesedni a fal az otthonodban

Amikor a zuhanyzófal túloldalán a festék elkezd púposodni, vagy a válaszfalaknál nedvesedik a fal, villámgyorsan cselekedni kell, hogy a nagyobb bajt megelőzzük. Ilyenkor a zuhanyzóban kell keresni a hibát, még akkor is, ha szabad szemmel nem látható semmi különös: a burkolatban a fuga hiányos, de repedés nem látszik a fal-padló csatlakozásánál, a lefolyó és burkolólap találkozásánál nem látszik hiba. Sajnos ez még nem azt jelenti, hogy nem onnan történik az ázás.

Nézzük, milyen az a vízszigetelés, ami után nem lesznek ilyen problémák az otthonodban!

Kép forrása: devinebath.com

Ha már megjelentek a hibák, vagy ha még csak most készül a fürdőszoba, akkor is a szerkezettől kell elkezdeni a megfelelő minőségű vízszigetelés kialakítását, 2 lépésben.

  1. Kiegyenlítés

A szerkezet száradása után lehet kezdeni a kiegyenlítést. A Mapei két anyagot javasol a kiegyenlítésre, a PLANITOP FAST 330 gyorskötő anyagot falra és padlóra egyaránt, és a NIVOPLAN normál kötésű fali kiegyenlítő anyagot.

A PLANITOP FAST 330 előnye, hogy ezzel hamarabb lehet a következő réteget felhordani. Fontos, hogy a kiegyenlítést, lejtést tökéletesre kell készíteni, mert a kent szigetelésre már a burkolat ragasztást kell készíteni. A PLANITOP FAST 330 gyorskötő kiegyenlítő, de nem kell vele kapkodni, felhasználás közben víz hozzáadása nélkül géppel átkeverve tartható az anyag jó állaga. A javító anyagot nem normál vakolatként kell kezelni, először fel kell vasalni egy „nullglettet” a vízzel nedvesített alapfelületre, és közvetlenül utána kell a vastagabb réteget felhordani.

Kép forrása: babywatchome.com

Bizonyos esetekben lehet szilárdítani a fogadó aljzaton PRIMER 3296 anyaggal, vízzel 1:1 hígításban. Sok kivitelező előszeretettel használja a MAPEGROUT 430 betonjavító anyagot az aljzat kijavítására. Ez nem probléma abban az esetben, ha a fogadó esztrich megfelelően szilárd, 3-5 mm érdességgel rendelkezik, és minimum 5 mm rétegvastagságot lehet még rá felhordani. A vonal lefolyó esetében fontos, hogy megfelelően alá legyen dolgozva a javító anyag, mert ha ráállnak a lefolyóra, az ne süllyedjen be a súlytól. A lefolyó melletti padlójavítás előtt a csőcsatlakozásokat vízzel le kell próbálni. Az alkalmazott javító anyagok száradási idejét mindig figyelembe kell venni, főleg a rétegvastagságoknak megfelelően.

  1. Kent szigetelés, hajlaterősítő szalagokkal

A kent szigetelés precíz elkészítése az épített zuhanyzók alapja! A hajlaterősítő szalagot gondosan, megfelelő átfedéssel, és megfelelő toldási technológiával kell beragasztani mindig a vízszigetelő anyagba. Tévhit az, hogy a szalagot kent szigeteléssel kell átfedésbe toldani. A függőleges és vízszintes csatlakozásoknál, a sarkoknál kontaktragasztóval kell a szalagot összeragasztani. Erre megfelelő az ADESILEX T SUPER.

Alkalmazható az ismert MAPEBAND szalag, mely bármelyik kent szigeteléssel megfelelő. Ajánlott a MAPEBAND PE 120, de ebben az esetben csak a MAPELASTIC AQUADEFENSE szigetelés alkalmazható. Üvegmozaik estében kiváló választás a MAPEBAND EASY hajlaterősítő szalag, mert teljes felületében beleragad a szigetelésbe, így a sarokhoz beragasztott kis mozaikok se fognak kimozdulni.

Kép forrása: houzz.com

Épített zuhanyzóhoz nem ajánlott a MAPEGUM WPS szigetelés. Gyors megoldás a MAPELASTIC AQUADEFENSE, aki pedig a cementbázisú szigetelést alkalmazza szívesebben, annak a MAPELASTIC TURBO a jó megoldás.

A kent szigetelést mindig két rétegben kell elkészíteni, mert csak így biztosítható a zárványtól kisebb lyukaktól mentes vízzáró szigetelés. Először a szalagot kell beágyazni a kent szigetelésbe, majd erre kell felhordani a két réteg szigetelést. A vonal lefolyót mindig megfelelően kell csatlakoztatni a kent szigeteléshez. Erre jó megoldás lehet az öntapadós hajlaterősítő szalag, a MAPEBAND SA, ami hozzáragad a lefolyó anyagához, és a pormentes cementes anyagokhoz is egyaránt. Sok esetben ez gyári tartozéka a vonal lefolyónak. De legjobb megoldást az eleve vízszigetelésbe beágyazható gyárilag kasírozott gallérral készülő összefolyók jelentik.

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •