Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva jan 9, 2019 Egyéb |

Mi a teendő beázás esetén? A lapostető vízszigetelésének buktatói

Sűrűn keresnek meg bennünket azzal a problémával, hogy a lapostető beázik, és bár nem házilag javítják, mégsem tudnak megszabadulni az örökösen visszatérő problémától. Valóban, a legtöbb bosszúságot a lapostetők hibás vízszigetelése és felújítása miatt kialakuló beázások okozzák. Számos buktató adódik ugyanis úgy a tervezés, mint a kivitelezés során, amelyekkel nem árt tisztában lenni annak is, aki nem szakmabeli, csak szeretné jól érezni magát az otthonában.

Amire feltétlenül figyelni kell a lapostető vízszigetelésekor

Tervezési hibák

A födémszerkezetet szigetelni kell, és párazáró réteggel kell ellátni. Ezzel nem mondtunk hatalmas újdonságot, de tapasztalatból tudjuk, hogy sok esetben ezek a rétegek egyszerűen kimaradnak. A szigetelési rétegrend felsorolásában ragaszkodjon ahhoz, hogy minden réteg esetén legyen feltüntetve az anyag és a minőség, esetleg a termék neve is.

Fontos továbbá, hogy a vízszigetelés rögzítési módja is tisztázva legyen ‒ hiszen ami nincs leírva, arról tudjuk, hogy nagyon könnyű megfeledkezni róla… Ugye Ön is látott már „repülni akaró” szigetelést?

Az előkészítés is tartogat számos buktatót

Csak a leggyakoribbakat soroljuk fel:

  • A vállalkozó első ránézésre mondja a megoldást, nincs szüksége helyszíni szemlére, sem feltárásra.
  • A vállalkozó ajánlata rövid, és túl általános. Az ajánlat nem szakembereknek, hanem az építtetőnek készül! Önnek tökéletesen tisztában kell lennie, hogy mit kap a pénzéért.
  • Nem ismert a rétegrend.

A vízszigetelés kivitelezésének leggyakoribb hibái

Hibás anyagválasztás, nem megfelelő anyag alkalmazása. Tipikus esete ennek, amikor az árból kiindulva olyan anyagot választanak, ami nem alkalmas lapostető szigetelésére (például a tófólia valóban kiváló negvességzáró, mégsem véletlen, hogy nem ezzel szigeteljük a háztetőket).

Nem rögzítik a vízszigetelést.

Az összefolyók és lefolyók hibás kialakítása. Ennek szabálya, hogy az összefolyók és lefolyók között minimum 60 cm távolság kell legyen.

A rétegek közül nincs kivezetve a pára. A szerkezetben levő, beázásból eredő nedvességnek utat kell biztosítani a távozásra. Ezt a hibát akkor szokták elkövetni, amikor egy már létező, rossz vízszigetelésre rászigetelnek.

A kivitelezés talán legnagyobb buktatója az, hogy nem megfelelő képesítéssel rendelkező, magyarán önjelölt szakember végzi. Természetesen senki sem szándékosan bízza kóklerekre a féltett lakását, de nem minden esetben látszik elsőre, hogy kivel van dolgunk. Mit lehet ilyenkor tenni? Honnan tudhatjuk előre, hogy valódi, lelkiismeretes szakemberrel van dolgunk? Nos, a legegyszerűbb, ha könnyen ellenőrizhető, referenciákkal rendelkező cégre bízzuk a munkát.

Nem kell attól tartania, hogy egy híres, komoly hálózattal rendelkező cég csillagászati összegeket fog elkérni. A piacnak megvannak a maga jól meghatározott árai, épp az a gyanús, ha valaki túlságosan alámegy. Miért teszi? Miért kell magát így előtérbe helyeznie? Azt sem szabad elfelejteni, hogy akármilyen olcsó is egy munka, ha nem végzik el rendesen, akkor a teljes ráfordított összeg a kukába ment. Nem is beszélve a rengeteg bosszúságról.

További tippeket és trükköket szeretne kapni a hatékony vízszigetelés kapcsán? Töltse le a Hogyan lesz tökéletes biztonságban otthona a víz ellen? ingyenes e-bookot!

(LINK: https://www.mapei.com/hu/hu/e-book-lista/vizszigeteles-ebook )

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •