Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva ápr 29, 2016 Medence vízszigetelése, Vízszigetelés helye |

Medence vízszigetelése

Fontos tudni, hogy egy medence esetében nem a burkolat alá kerülő vízszigetelésen múlik a medence vízzárása, hanem azon, hogy maga a szerkezet vízzáró-e. Sajnos sokan próbálják megspórolni a szerkezet vízzárósságát tesztelő vízpróbát, mert sok víz kell hozzá és ezen szeretnének takarékoskodni.

De ha hosszú távra tervezel, akkor a legnagyobb spórolás maga a vízpróba. Mi ebben a pénzmegtakarítás? Ha megfelelően le van tesztelve a medencéd vízzáróssága, akkor megtakaríthatod a visszabontást, a javítást és a felesleges vízpazarlást. Ráadásul rengeteg időt is megspórolsz és a szükségtelen stressztől is megkíméled magad.

Tehát a szakemberek javaslata szerint a vízpróba a burkolók munkája előtt történjen meg, mert ugyan az övék a záró munkafázis, de ha a probléma a szerkezetben van, akkor ők hiába végeztek jó munkát, a medence ereszteni fog. A medencetestnek vízzárónak kell lennie, még munkahézagok, sarkos csatlakozások vagy csőáttörések esetében is, vagyis a folytonosság itt komoly kritérium.

A helyes rétegrend szerint a medenceszerkezet kialakítása és annak vízpróbája után a burkolat alá is kerül vízszigetelés, amely folytonosságának a biztosításához olyan kiegészítő anyagokat javasolnak a szakemberek, mint például a Mapeband termékek: mandzsetta, gallér vagy szalag.

A vízszigetelés a medencénélEzek hatékonyan egészítik ki a vízzáró medenceszerkezet szigetelését. A kiegyenlítések után olyan rugalmas kent szigetelőanyagot javasolt használni, ami kisebb repedésáthidaló képességgel rendelkezik, és folytonos réteget képez az aljzaton. Ehhez jó választás a Mapelastic, ami kisebb feszültségeket levezető rétegként is funkcionál és már rengeteg hazai és külföldi medencében is sikeresen alkalmazták.

 

Mit tehetsz, ha folyik a víz a medencéből?

 

A medence szerkezetének vízzáróssága nagyon fontosA medencék víz igénye igen magas: amellett, hogy rengeteg vízzel fel kell töltenünk a szezon kezdetén, folyamatosan pótolni is kell a melegben elpárolgó vízmennyiséget. Tudtad, hogy óránként akár 5 liter víz is elpárologhat a medencédből? Ideális esetben, amikor a levegő hőmérséklete 1 – 2 fokkal magasabb, mint a vízhőmérséklet, akkor párolog el a legkevesebb víz. Ezt egy beltéri medencénél valamivel egyszerűbb szabályozni, de gondold végig, hogy a nyári kánikulában ez mekkora vízveszteséget jelent naponta! Éppen ezért nem mindegy, hogy emellett a medence megfelelően vízzáró-e, ugyanis komoly gondot – és extra kiadást – okozhat, ha elfolyik belőle a víz. Általánosságban az első és legfontosabb teendő a hiba forrásának a megkeresése. Ez az alapja annak, hogy meghatározhassunk a megfelelő javítási módszert, technológiát.

 

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •