Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva aug 28, 2018 Egyéb |

A konyhától a garázsig: íme, a leghasznosabb vízszigetelési tanácsok

Ha nem profi módon véded az otthonod a víz ellen, sajnos számolnod kell a beláthatatlan következményekkel: ázó, penészes falak, meggyengülő szerkezet…

De ne kövesd el azt a hibát, hogy úgy véled, a vízszigetelés csak egyféle lehet, ami mindenhova jó! Ugyanis nem mindegy, hogy melyik helyiségben hogyan és milyen vízszigetelés kerül. Ismerd meg a legjobb vízszigetelési tanácsokat és nem kell többet félned a vízkároktól. 

vízszigetelésKép forrása: dudosos.com

Az építőipari segédanyagok rohamos fejlesztésével ma már olyan kiváló minőségű kenhető, alternatív vízszigetelő anyagok állnak rendelkezésre, amelyek akár évtizedekig elláthatják feladatukat.

Cikkünkkel szeretnénk segíteni az anyagválasztásban: áttekintjük a vízszigetelő rendszereket, és összefogaljuk az anyagok legfontosabb tulajdonságait.

Fürdőszoba, konyha, mosókonyha:

Az épületek fürdőszobáiban, konyháiban, mosókonyháiban a felületekre kerülő víz elleni védekezés kiváló eszköze lehet a MAPEGUM WPS gyorsan száradó, rugalmas, kenhető beltéri vízszigetelő-anyag.

Mi a teendő, ha épített, kerámiával vagy mozaikkal burkolt zuhanytálcánk van, vagyis amikor a vízterhelés fokozottabb? Ilyenkor a MAPELASTIC vagy a MAPELASTIC AQUADEFENSE az alkalmas szigetelőanyagok.

A MAPELASTIC kétkomponensű, rugalmas, cementkötésű habarcs néhány kivétellel (pl.: negatív oldali víznyomás), tulajdonképpen az épületet érő valamennyi vízhatás szigetelésére alkalmas anyag.

Két rétegben, összesen 2 mm-nél nem vékonyabb rétegben felhordva tökéletes védelmet nyújt az alatta, illetve mögötte lévő felületeknek.

Hasonlóan kiemelkedő minőségű vízszigetelő a MONOLASTIC egykomponensű, cementkötésű, rugalmas habarcs. Gyorsan szárad, a második réteg felhordása után két nappal burkolható. Annak ellenére, hogy cement alapú habarcs, a MAPELASTICkal ellentétben a fémsimító mellett, hosszú szőrű hengerrel vagy ecsettel is felhordható.

A legkisebb vastagsága 2 mm kell legyen, megerősítésére a MAPELASTIC-hoz hasonlóan MAPENET 150-et lehet alkalmazni.

A jolly joker:

víz ellenKép forrása: Mapei Krónika, 34. szám, 37. oldal

A MAPELASTIC AQUADEFENSE felhasználásra kész, nagyon gyors száradású, rugalmas, kenhető vízszigetelőanyag, kül- és beltéri felületekre is. Megjelenésében és állagában hasonlít a MAPEGUM WPS szigetelőanyaghoz, azonban tulajdonságai messze meghaladják az utóbbiét.

Felhordása igen egyszerű, előkeverés nélkül, simítóval, hosszú szőrű hengerrel vagy ecsettel történik. Kültéren teraszok, erkélyek szige telésére alkalmas, rendkívül gyors száradás jellemzi, a felhordást követően 4 óra múlva burkolható.

Az egyszerű felhordás és a gyors száradás jelentős előnyöket nyújt e területeken még a MAPELASTIC-kal szemben is. A MAPELASTIC AQUADEFENSE-t két rétegben, összesen legalább 0,8 mm vastagságban kell felhordani. Ez 1,1 kg/m² anyagmennyiséggel érhető el biztonságosan.

Hajszálrepedezett aljzat, medence, terasz:

Ezeken a helyeken a MAPELASTIC réteget MAPENET 150 üvegszövethálóval célszerű megerősíteni. A MAPENET 150 alkalmazása könnyebbé teszi a 2 mm szigetelő rétegvastagság betartását is.

Pince, garázs:

vízszigetelésKép forrása: Mapei Krónika, 34. szám, 37. oldal

Az épületeket nem csak a belülről megjelenő vagy csapadék formájában jelentkező vízhatások érik. Az épület földben lévő helyiségeit, a pincét vagy a garázsokat is hasonlóan védeni kell a víz károsító hatásaitól. Gyors, csekély műszaki felszerelést igénylő technológiát tesz lehetővé a MAPELASTIC FOUNDATION két komponensű, rugalmas, cementkötésű szigetelő habarcs.

A MAPELASTIC FOUNDATION kiválóan alkalmas mind a pozitív, mind a negatív víznyomásnak kitett, akár földdel folyamatosan érintkező betonfelületek szigetelésére. Felhordása fémsimítóval, hosszúszőrű hengerrel és ecsettel is lehetséges.

Az épületek földbe merülő részeinek szigetelése során kiemelkedő előnye a bitumenes lemezszigetelésekkel szemben, hogy megvalósítása a fal magasságától függően, nem feltétlenül igényel állványozást. Az esetleges hibák, és utólagos sérülések helyének meghatározása is egyszerűbb a MAPELASTIC FOUNDATION alkalmazásával.

Ha a felújítással, építkezéssel, vagy konkrétan vízszigeteléssel kapcsolatban bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, keresd szakembereinket, kollégáinkat, akik örömmel állnak a rendelkezésedre: http://www.mapei.com/adv/HU/szaktanacs_uj//

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •