Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva aug 28, 2018 Egyéb |

Ez a gyenge pont teheti tönkre a vízszigetelésed

Hiába gondoskodsz arról, hogy legyen vízszigetelés az otthonodban, ha egy lényeges szempontot nem vesznek figyelembe a kivitelezők, még az is megeshet, hogy a szigetelés ellenére a falakon megjelenik a penész, repedések tűnnek fel, a terasz burkolata töredezni kezd. Ez mind egy olyan gyenge pontra vezethető vissza, ami nagyon egyszerűen kiküszöbölhető, csak ismerni kell a megoldást.

Kép forrása: bathroomdesignlondon.com

Egy tökéletesen működő vízszigeteléshez elengedhetetlen, hogy a teljes megoldás, a teljes termékrendszer lebegjen a szemünk előtt. A legfontosabb,  hogy lehetőleg egy gyártó rendszerét és termékeit építtessük be, mert előfordulhat, hogy a különböző gyártók termékei anyagösszetételüknél fogva nem egyeztethetőek össze egymással, és ezért hibás lesz a vízszigetelés.

A kenhető vízszigetelések lehetnek cementkötésűekvagy vizes-diszperziós bázisúak. A megfelelő rendszerelemeket annak alapján ajánlott kiválasztani, hogy melyik kenhető vízszigetelés kerül beépítésre. Ennek azért van jelentősége, mert néhány termék, amit a diszperziós anyagokhoz fejlesztettek ki, nem lúgálló, és nem használható pl. cementkötésű anyagokba történő beágyazásra.

Kép forrása: arjon.al

A kiegészítők is nagyon fontosak, rajtuk múlik például, hogy egy vízszigetelő megoldás a csatlakozási pontokon átereszti-e a vizet, vagy teljes egészében ellátja a neki szánt funkciót. Nézzük, melyek a legfontosabbak.

Nincs olyan kivitelező szakember, aki ne hallott volna a kenhető szigetelések legalapvetőbb kiegészítőjéről, a hajlaterősítő szalagról. Alkalmazása a negatív sarkokban és a fal-padló csatlakozások esetében elengedhetetlen. Az épületek mozgásakor a negatív sarkok vannak kitéve a legjobban a repedezésnek. A szigetelés felhordása után akkora repedések is kialakulhatnak, amekkorákat maga a szigetelőanyag már nem képes áthidalni. Ha kimaradt a sarokerősítő szalag a vízszigeteléskor, a szigetelésünk megreped, szabad utat engedve a víznek.

A hajlaterősítő szalag másik lényeges felhasználási területe a dilatációs hézagok áthidalása. A tágulási hézagok azért kerülnek kialakításra, hogy helyet engedjenek az aljzatnak, amikor az, magasabb hőmérséklet hatására, tágulni kezd. A hőmérséklet változás hatására ezeken a helyeken folytonos mozgás tapasztalható. A szalag rugalmassága biztosítja a dilatációkban a hosszútávú működés zavartalanságát.

A hajlaterősítő szalagokhoz kaphatóak gyárilag elkészített külső és belső sarokelemek, valamint T, és kereszt alakú csatlakozó elemek is. A MAPEBANDés MAPEBAND PE 120 szalagokat és csatlakozó elemeket a vízszigetelés anyagával kell rögzíteni az aljzathoz, ugyanúgy, mint a csőáttörésekhez alkalmazandó gallérokat. A nagyobb csövekhez (100-110-es PVC cső) a nagy 42,5×42,5 cm-es, a kisebb csövekhez a 12×12 cm-es gallér beépítése ajánlott.

Amennyiben egy egyszerű, oldalra lejtetett terasz vízszigetelése a feladat, akkor megoldást nyújt az imént említett MAPEBAND szalagok és mandzsetták bő választéka. Vannak azonban olyan esetek is, amikor padlóösszefolyót kell kialakítani, pl.: fürdőszobákban, mosókonyhákban, pontra lejtetett teraszokon. Ilyen esetekben a legnagyobb hibaforrás a padlóösszefolyó és a vízszigetelés egymáshoz való szakszerű csatlakoztatása.

Kép forrása: Mapei Krónika 37. szám, 23. oldal

A Mapei erre a problémára is kiforrott, biztonságos megoldást kínál. A DRAIN VERTICALés DRAIN LATERAL olyan padlóösszefolyók, melyek speciálisan a Mapei kenhető vízszigeteléseihez történő egyszerű, szakszerű és gyors csatlakoztatást teszik lehetővé. Segítségükkel a burkolatra került vizet belevezethetjük függőlegesen vagy vízszintesen haladó lefolyócsövekbe egyaránt. Bűzelzáró szelepeikkel biztosítható, hogy a kellemetlen szagok ne kerülhessenek vissza a légtérbe.

Legnagyobb előnyük, hogy előre, gyárilag hozzájuk van hegesztve a MAPEBAND mandzsetta, és beépítésük mindössze annyiból áll, hogy a szigetelőanyaggal hozzá kell ragasztani a mandzsettát az aljzathoz, majd a szigetelő réteget rá kell vezetni a mandzsetta felületére is.

Gyakran előfordul olyan feladat, amikor a teraszon nincs padlóösszefolyó és a vízelvezetést a térdfalon keresztül egy „áteresz” segítségével kell megoldanunk. Erre a feladatra alkalmazható a DRAIN FRONT, mely közel 35 cm-es hosszúságával szinte minden térdfal vastagságán átnyúlik. A DRAIN FRONT az ADESILEX PG4-gyel ragasztható az előre kivésett helyére. A felületet szintén ADESILEX PG4-gyel kell megkenni.

A még friss ragasztót kvarchomokkal kell megszórni, ez fogja biztosítani a további rétegek megfelelő tapadását. Az ADESILEX PG4 kötése után, a felesleges homokot el kell távolítani a felületről. Ha minden jól ment, az így kapott vízkivezetés a csatlakozó síkokba belesimul, és jól tapadó felületet ad, ezért a csatlakozó hajlaterősítő szalagok, vízszigetelések hagyományos módon felvihetőek a felületére, a víz elvezetése és a vízszigetelés folyamatos.

Ha a felújítással, építkezéssel, vagy konkrétan vízszigeteléssel kapcsolatban bármilyen kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, keresd szakembereinket, kollégáinkat, akik örömmel állnak a rendelkezésedre: http://www.mapei.com/adv/HU/szaktanacs_uj/

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •