Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva ápr 29, 2016 Tudtad-e? |

Elárasztott tető – Nem véletlen!

Tudtad, hogy bizonyos tető típusoknál árasztásos technikával tesztelik a vízállóságot? Nehéz elképzelni, hogy szándékosan „víz alá” helyeznek egy épületrészletet azért, hogy teszteljék annak vízszigetelését. Pedig ez a módszer jól bevált és gyakran alkalmazzák is például a tetők tesztelésénél.

A próba során a tető-összefolyókat eldugaszolják, majd legalább 24 órára elárasztják a tetőt vízzel. Az extrém teszt végén, amennyiben nem tapasztalnak, beázásra utaló jeleket a vízszigetelést megfelelőnek ítélik.

Marina BayTermészetesen nem csak egy tető esetében lehet extrém szigetelési tesztekre szükség. A szingapúri Marina BayResort luxusszálloda esetében állandóan stabil vízszigetelésre van szükség, hiszen a hotel tornyainak tetején egy 150 méter hosszú medence helyezkedik el. Ez a világ legnagyobb kültéri medencéje, ahol képzeld, csak el mit okozhat egy „apró” beázás az 55. emelten!

A Marina BayResort szálloda azonban más szempontból is érdekes. Az építkezés után felmerült mennyezeti repedéseket megfelelően kezelni kellett, amit szintén elárasztással végeztek. Speciálisan az ázsiai piacra kifejlesztett termékkel kezelték a repedéseket, majd vízzel töltötték fel a javított tetőrészeket. 3-5 nap elárasztás után megvizsgálták azokat, így bizonyítva a szivárgásmentes, tartós vízszigetelési javításokat.

Elárasztott rétegfelépítésű tetőDe nincs szükség luxusszállodára egy vízzel elárasztott tetőhöz! Létezik egy olyan tetőtípus, amely vízzel elárasztott rétegfelépítéssel készül. A tetőn elhelyezkedő víz, amellett hogy látványos, még a hőmérsékletnek is kedvez és fényvisszaverő hatású. Izgalmas megoldás, ami a megszokottnál jóval megbízhatóbb, víznyomásálló vízszigetelő használatát igényli.

Ez a szerkezettípus azonban kevésbé elterjedt, hiszen sok teendő van a vízzel elárasztott tető karbantartásával: rendszeres tisztításra szorul, ellenőrizni kell a vizet és az elpárolgott mennyiséget folyamatosan pótolni kell, továbbá a hideg időben le kell engedni a vizet.

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •