Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva máj 22, 2017 Medence vízszigetelése |

3 lépés, hogy kerti medencédben élvezed a nyarat

Ha azt tervezed, hogy kerti medencédben élvezed az idei nyári napsütést, tudnod kell, hogy ezt csak egy hibamentes medencében teheted meg, amivel nincsen gond, bosszúság.  Ehhez csak 3 lépést kell betartani a felújításnál vagy kiépítésnél, és aztán tényleg kezdődhet a gondtalan nyár!

Íme, a legfontosabb tudnivalók, hogy tökéletes legyen a nyár:

  1. lépés: Medencetest

Az igazán tartós medencék készítéséhez elengedhetetlen a megfelelő szilárdságú és víztartó medencetest kialakítása: a vasbeton szerkezetnek vízzárónak és repedésmentesnek, ehhez a szerkezeti vastagságnak legalább 25 cm-nek kell lennie.

A cél az, hogy szabványosan sík, tömör és egyenletes felületek jöjjenek létre, a szerkezet legyen, illetve az előforduló hibák, egyenetlenségek kiegyenlítésre kerüljenek.
Extra tipp: a medence vízzáróságát két hétig tartó víztartási próbával ellenőrizzük.

  1. lépés: Vízszigetelés

Ha a szerkezet kiállta a sikeres próbafeltöltést, jöhet a repedésáthidaló, flexibilis kent szigetelő réteg, ami egyrészt a beton utózsugorodása, másrészt a használat során keletkező, esetleges repedések szigetelésére alkalmas.

Extra tipp: a szigetelő habarcs használata mellett ajánljuk a fokozottan repedésveszélyes helyek extra védelmét is (ilyenek a csatlakozási- és tágulási hézagok, negatív sarkok, valamint csőáttörések körüli területek), az erre speciálisan kialakított termékekkel.

  1. lépés: Burkolás és fugázás vagy festés

A szigetelés kiszáradása után ragaszthatjuk a burkolatot. A kerámia lapokat normálkötési idejű, vagy gyorskötésű vízálló ragasztóval, kétoldalas kenéssel kell rögzíteni. A gyorskötésű ragasztók használata nagymértékben lerövidíti a várakozási időt: 21 nap helyett csupán 3 napot kell várni.

Figyeljünk arra, hogy a ragasztó nagyban függ a burkolat típusától. A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja az esztétikai megjelenést. Javasolt penészedésálló, rugalmas szilikonnal kitölteni a hézagokat.
Burkolás helyett festhetjük is a falakat. Ilyen esetben a vízszigetelő réteg rugalmas festékkel festendő át.

 

Extra tipp: a kivitelezési munkák során érdemes a választott anyagok száradási- és kötésidejét szigorúan betartani, hogy ne érjen senkit kellemetlen meglepetés a használat során.

Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •