Fejléc menü
RssFacebook
Menü

Publikálva okt 12, 2018 Terasz, erkély vízszigetelése |

1 tipp a kivitelező mestertől, amit minden erkélytulajdonosnak jobb lenne megfogadni

Elképesztő, hányszor fordul elő, hogy a néhány éve készült erkélyburkolat tönkremegy, a lapok felválnak. Pedig a kivitelezéskor úgy tűnt, minden rendben. Mi történhetett? Miért kell újra, extra költségek árán rendbe hozni az erkélyt? Az ok: egy óriási hibát vétenek a felújításnál, ami már az első vizsgálatkor ki szokott derülni, az ilyen esetek 96%-ánál.

Kép forrása: youtube.com

Ez a hiba pedig nem más, mint hogy eredetileg nem készül vízszigetelés. Hiába van az erkélylemez végén jó állapotú, megfelelő vízorral rendelkező műkőszegély, ez önmagában nem védi meg a burkolatot a repedésektől, a felválástól.

Nézzünk egy konkrét esetet! Adott egy fedetlen erkély, amit a tulajdonos nagyméretű, 40×80 cm-es, sötét lapokkal szeretne leburkoltatni. Az erkély körülbelül 7 m2 területű, a mélysége 1,8 m. Mit lehet tenni, hogy a tél végén se jelenjenek meg az apró hibák? Hogyan lehet elérni, hogy hosszú évekig tökéletes maradjon az erkély burkolata?

Kép forrása: toppstiles.co.uk

A kivitelező mesterember válaszol:

Először is fel kell bontani a meglévő burkolatot, és el kell távolítani minden laza, leváló, nem megfelelően teherbíró részt. Portalanítás után el kell készíteni a lejtésképzést. Mivel az erkély mélysége 1,8 m, a megfelelő 1-1,5%-os lejtés kialakítható kiegyenlítéssel, nem szükséges az esztrichképzés. Kiegyenlítéshez és lejtésképzéshez a 3-30 mm vastagságban használható szálerősítéses, gyorskötő PLANITOP FAST 330 habarcsot ajánljuk. Ezt követően a MAPELASTIC kenhető vízszigetelés beépítése következik, a szükséges MAPEBAND hajlaterősítő szalaggal.

Mivel az erkélylemez szélén a meglévő műkőszegély biztosítja a vízorr képzést, így ennek kialakításával nem kell fáradni, ellenben fokozott figyelmet kell fordítani a vízszigetelés és a szegély csatlakoztatására. A kent vízszigetelés felhordásánál figyelni kell arra, hogy alaposan és megfelelő vastagságban kerüljön a sarkokba és a csatlakozásokba is.

Mivel az erkély fedetlen és nagyméretű, sötét lapok kerülnek rá, így a szokásosnál jelentősen nagyobb hőingadozásnak és szerkezeti feszültségnek van kitéve, ezért a kiemelkedő minőségű, nagy alakváltozásra képes ULTRALITE S2 ragasztót ajánljuk a lapok fektetéséhez. Az ULTRALITE S2 nagy előnye továbbá a könnyű terülés és feldolgozhatóság.

Kép forrása: https://goo.gl/1Xhx4X

A ragasztást követően 24 órával kezdődhet a fugázás UTRACOLOR PLUS fugázóval, majd a fal-padló csatlakozások, és a műkőszegély és a burkolat csatlakozásának kitöltése MAPESIL AC szilikonos, rugalmas hézagkitöltő anyaggal.

Ha szeretnéd megtudni, hogy erkély vagy terasz felújításához, vízszigeteléshez milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szükséged, és mindez mennyibe kerül, akkor keresd fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/
Oszd meg te is
  •  
  •  
  •  
  •